De Formule 1 keerde afgelopen weekend na 36 jaar terug in Nederland. Op het circuit van Zandvoort vond van 3 tot 5 september het rondreizende sportevenement plaats met een capaciteit van 67% ten opzichte van de volledige bezetting, goed voor ca 70.000 bezoekers per dag. Om ervoor te zorgen dat de doorstroming van deze groepen voorspoedig verloopt en het openbaar vervoer niet overbelast raakt, werd een innovatieve pilot middels een drone uitgevoerd. Vortex Technology Services werd door NS Stations gevraagd om te adviseren en te ondersteunen voor, tijdens en na de operatie.
Verkeersstromen
Het doel van de pilot is om de verkeersstromen van het circuit naar het NS Station in kaart te brengen middels computer vision powered AI. Door een geavanceerd algoritme toe te passen op de beelden vanuit de drone wordt onderzocht of het mogelijk is om een betere inschatting te kunnen maken op het gebied van doorstroming en veiligheid van grote groepen mensen. Hierbij wordt ook gekeken naar de resultaten op verschillende hoogtes, cameratypes en perspectieven. Projectleider Jeroen van den Heuvel:
We onderzoeken of het algoritme in staat is om personen uit een mensenmenigte te tellen. Door verschillende meetzones in te stellen hopen we niet alleen het aantal mensen te meten, maar ook de snelheid van de menigte in bepaalde zones. Op basis van deze informatie kunnen we de stromen beter doseren en ervoor zorgen dat het station en de treinen niet te druk worden. Omdat de AI de beelden real-time verwerkt hoeven de beelden niet te worden opgeslagen. Hierdoor is deze oplossing ook privacyvriendelijk.
Materiaal
Voor deze operatie werd een DJI M210 V2 met de DJI Zenmuse X7 camera gebruikt. Vanwege het feit dat de drone gedurende 2 uur op een vaste positie moest blijven hangen is er gekozen voor een Elistair Safe-T 2 kabelsysteem, waardoor de limitaties van de vliegduur (ca. 25 minuten) komen te vervallen. De Elistair Safe-T 2 is voorzien van een kabel van 100 meter, een auto-retract systeem en verschillende veiligheidsfuncties zoals een app waarmee belangrijke telemetrie kan worden uitgelezen.
Vluchtvoorbereiding
Gedurende de racedagen is er een TGB (Tijdelijk Gebied met Beperkingen) ingesteld. Dit houdt in dat dit luchtruim verboden is voor civiele luchtvaartuigen, met uitzondering van luchtvaartuigen die betrokken zijn bij het evenement en luchtvaartuigen met prioriteit (HEMS, Politie etc.). Om deze pilot mogelijk te maken zijn er afspraken gemaakt met de organisatie van het evenement en de beheerder van het luchtruim. Voorafgaand aan het evenement is er een Operationeel Plan ingediend en zijn de communicatieprotocollen besproken. Zo werd voorafgaand aan de vlucht contact gelegd via het radiokanaal van ZANDVOORT INFORMATION (120.140) en werd dit kanaal gedurende de vlucht beluisterd om een overzicht van het bemande verkeer te behouden.
Uitvoering
Om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen en de impact van de operatie zo laag mogelijk te houden, is er gekozen voor een start- en landingsplaats op het dakterras van het stationsgebouw van NS Station Zandvoort aan Zee. Hiermee kon een fysieke afscheiding van het operationele gebied en het voetgangersgedeelte worden gewaarborgd door de overkapping boven het voetgangersgedeelte van het station. Dit gedeelte van het station was gesloten voor publiek, maar hiermee kon ook de veiligheid van personeel en beveiliging worden beschermd. Remco Bunder (Pilot in Command) zegt hierover het volgende:
Doordat de ruimte op- en rond het station beperkt was door vele obstakels en mensenmenigten was het een uitdaging om een geschikte start- en landingsplaats te vinden. Het dakterras op het stationsgebouw van Zandvoort aan Zee was daarom een ideale locatie. Wij kijken terug op een uitdagende, maar geslaagde operatie.
Data
De dataverwerking werd gedaan door een technology partner van NS Stations die geavanceerde algoritmes heeft ontwikkeld voor het monitoren van verkeersstromen. De beelden werden real-time naar de server gestuurd, geanalyseerd door het algoritme, en direct doorgestuurd naar de NS in Nederland. Dit gehele proces neemt ongeveer 20 seconden in beslag.
Resultaten
De eerste fases van de pilot zijn geslaagd. Door de inzet van drones kan direct een overzicht worden gecreëerd en sneller worden ingespeeld op de situatie. Hiermee kan NS Stations de doorstroming van grote menigten beter faciliteren en de veiligheid en reisgemak van treinreizigers verhogen. De komende periode wordt de ingewonnen data geanalyseerd en wordt vastgesteld of de data daadwerkelijk een meerwaarde kan bieden. Jeroen van den Heuvel:
Deze pilot bestaat uit een aantal fases. De eerste fases (voorbereiding en uitvoering) zijn nu voltooid. De komende periode gaan we onderzoeken of de data daadwerkelijk bruikbaar is. Het leggen van de gigantische puzzel aan data gaat nu pas echt beginnen.
Privacy
De volgende privacy voorwaarden waren van kracht tijdens de pilot.
Bron: https://www.ns.nl/privacy/op-en-rondom-het-station.html
Comments